Event zgłoszony w rankingu Event’s Awards w kategorii do 100 osób:

Pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzania Ślimaka – ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI…

m-p-p-s

/Masz rozumieć o ślimakach, że tak całkiem, jako i siekane, mogą być
w jeden sposób gotowane. Ślimaki wstaw, odważ, wybierz z skorupek,
skorupki same ochędoż wodą i solą, przewarz potym odebrane ślimaki w garnuszku, pietruszki drobno i cebule przydawszy włóż w ślimaki lubo siekane, lubo całkiem. Przewarz, przylej kapłoniego rosołu, masła płokanego, pieprzu, kwiatu. Przywarz, a nałożywszy w skorupki, daj…/ –
pisał Stanisław Czerniecki, nadworny kucharz  Lubomirskich z zamku w Nowym Wiśniczu, w pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum”, wydanej w 1682 roku.

Ślimak właśnie powraca w glorii i chwale na polskie stoły, co stało
się za sprawą pierwszych mistrzostw Polski w przyrządzaniu potraw z tego mięczaka i książki ,,Kulinarna podróż ślimaka – o tym, co zapomniane,
a przypomnienia warte…”

Inicjatorem powstania książki jest Grzegorz Skalmowski, twórca firmy
Snails Garden Skalmowscy największego w Polsce hodowcy ślimaków
mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było
przywrócenie ślimaka na polskie stoły. Dlatego w ramach promocji
książki zorganizowano także konkurs na najlepsze danie ze ślimaka
bądź ślimaczego kawioru.

Organizatorzy konkursu MPPŚ: Daniel Twardo – pomysłodawca i główny organizator Marek Kropielnicki, Zbyszek Kopycki, Samir Motwani, Tomasz Królikowski, Artur Świerżewski i firma Eko Snails Garden Skalmowscy. Prowadzący Michał Bałazy.

Do pierwszego konkursu zgłosiło się 86 drużyn profesjonalnych  kucharzy reprezentujących restauracje z całej Polski. W finale wzięło udział 8 zespołów. Jury pod przewodnictwem Zenon Hołubowski wysoko oceniło
wszystkie kompozycje.

Zwyciężyła Restauracja Szafarnia10 reprezentowana przez Radosława Gierałtowskiego i Łukasza Jabłońskiego. Drugie miejsce zajęła
Restauracja Family Cafe/ Restauracja Avocado Marcin Kaczmarek-Pielin/ Grzegorz Filozof. Natomiast trzecie miejsce i wyróżnienie degustacyjne przypadło Pawłowi Pniewskiemu i Bartoszowi Pawłowskiemu z Hotelu Trzy
Wyspy***.

Ślimak nie jest łatwym tematem, ale kucharze osiągnęli najwyższy
poziom wyczucia smaku oraz pięknej prezentacji na talerzu –powiedział podczas uroczystej gali połączonej z wręczeniem nagród, przewodniczący Jury Ambasador Kulinarnego Pucharu Polski – Zenon Hołubowski.

Dało mi to niesamowitą przyjemność i wzruszenie, gdy widziałem
zaangażowanie i motywację młodych kucharzy. Podziwiałem ich
różnorodną interpretację tematu z jakim się zetknęli. Myślę, że
ten i podobne konkursy integrują brać kucharską i wzmacniają wiedzę w zetknięciu z wyzwaniami – powiedział współorganizator konkursu – Marek Kropielnicki.

I Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaków odbyły się na salach
bankietowych Galop Catering Artur Świerżewski – zachęcamy do
korzystania, smak dziczyzny, zapamiętacie na całe życie…

Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

Patronat medialny: PoradnikRestauratora – Papaja.pl –
Poland100bestRestaurants – Newsgastro.pl – Wszystko dla Kucharzy –
Gastrona.pl – made in warmia&mazury – BogatyElblag.pl

Zagłosuj – eventy do 100 osób



Events Festival – do 17.01 taniej

Zarezerwuj swoje miejsce

Q